Adres

Herengracht 215
1016 BG Amsterdam

Logo Nieuwe Fundering

Omvang Van Funderingsproblematiek

Aantal woningen dat met funderingsproblemen te maken kan krijgen:
De inschatting is dat circa 400.000 woningen in Nederland met funderingsproblemen te maken kunnen krijgen. Dit is geen hard aantal, maar een grove inschatting. Funderingen zijn immers niet zichtbaar en bovendien zijn er veranderende omgevingsfactoren die invloed hebben op de staat van de funderingen.

In 2013 deed DSP in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzoek bij zeven gemeenten naar de urgente opgave van funderingsherstel. Dat bleek bijzonder lastig omdat niet alle getroffen gemeenten helder inzicht hebben. Ook hanteren zij niet allen dezelfde onderzoeksmethode. De uitkomst van het onderzoek is dat naar schatting, alleen al in deze gemeenten, 35.000 woningen op de korte termijn (binnen nu en vijftien) jaar geconfronteerd zullen worden met funderingsproblemen. Dit geeft een eerste indicatie van de omvang van het probleem.

De inschatting dat 400.000 woningen is een optelsom van de het aantal woningen op houten palen dat een risico loopt en het aantal woningen op staal dat naar verwachting problemen kan krijgen.
 

Aantal risico-woningen op houten palen

Houten paalfunderingen werden vooral gebruikt in de bouwperiode tot 1970. In Nederland stammen er circa 750.000 woningen uit deze periode. Houten paalfunderingen kunnen kwetsbaar zijn, vooral in minder draagkrachtig bodemgebied. Een derde heeft of krijgt mogelijk een funderingsprobleem. Het gaat dan vooral om woningen in veen- en kleigebied. Dat aantal kan oplopen als maatregelen uitblijven. Het KCAF ontwikkelde een viewer waar op postcode niveau te zien is welke gebieden potentieel risico lopen op problemen met de houten paalfundering.
 

Aantal risico-woningen op staal

Naar inschatting staan er in kleigebieden ongeveer 300.000 woningen met een fundering op staal. Een deel van deze woningen (ver)zakt langzaam, soms meer dan 1 cm per jaar. Bij mogelijk 150.000 van deze woningen wordt daarom funderingsherstel voorzien.
 

Potentiële totale kostenpost

Funderingsproblemen kunnen leiden tot zeer kostbare herstelopgaves. In een rapport van onafhankelijk onderzoeksinstituut Deltares uit 2012, opgesteld in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, stelt men letterlijk:

“Het in theorie maximaal bereikbare schadebedrag bedraagt circa 40 miljard euro. Dit schadebedrag omvat alle typen funderingsschade door grondwateronderlast, niet alleen paalrot. Hierbij is uitgegaan van een schadebedrag van gemiddeld 56.000 euro (…).”

De kosten voor funderingsherstel komen veelal voor rekening van de woningeigenaar.

Bron: KCAF


Terug naar nieuws

Neem contact op

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

Wat maakt ons uniek?

Onze dienstverlening en services

Funderingsherstel

Funderingsherstel 

De beste route voor funderingsherstel aan uw pand of woning.

Nieuwe fundering

Nieuwe fundering 

Nieuwe fundering nodig voor uw huis of pand? Ontvang ongeveer 3 offertes van uw fundering.

Advies en begeleiding

Advies en begeleiding 

Begeleiding en advies van A tot Z door onze funderings specialisten in heel Nederland.

ISO gecertificeerde bedrijven 

ISO gecertificeerde bedrijven 

Alle aangesloten funderingsbedrijven zijn betrouwbaar en hebben de nodige ISO certificering.

Beste prijs-kwaliteit verhouding 

Beste prijs-kwaliteit verhouding 

Met keuze uit meerdere offertes bent u verzekerd van de beste prijs-kwaliteit verhouding.

10 jaar ervaring 

10 jaar ervaring 

De aangesloten funderingsbedrijven hebben ruime ervaring en hebben vele projecten afgerond.

Onze referenties

Lees wat onze klanten zeggen

Onze dijkwoning hebben wij ca. 15 jaar geleden volledig gerenoveerd en destijds waren er geen funderingsproblemen. Vijf jaar geleden begonnen de problemen (scheefstand en scheurvorming) en waren wij genoodzaakt de fundering te vernieuwen. Na een jaar lang met vakantie te zijn geweest in eigen land wonen wij inmiddels weer met veel plezier in ons huis.

Fam. Dubois

Onderkelderen is een heuse trend in onze wijk. Na een goed gesprek bij de bank hebben wij nu ook ons huis onderkelderd en meteen voorzien van een nieuwe fundering. Wij genieten van de extra leefruimte in onze kelderbak.

E. Van Egmond

Nadat onze buren opnieuw hebben gefundeerd zagen we hevige scheuren in de gevel ontstaan. Via nieuwsfundering.nl hebben we een scherpe offerte ontvangen en heeft er ook bij ons funderingsherstel plaatsgevonden. Forse investering maar erg blij met het resultaat.

Familie Fransen
Onze projecten

Bekijk onze projecten